Yogales

Kundalini yoga is een actieve vorm van yoga.

Een les
begint met aandachts- en opwarmingsoefeningen en daarna volgt de yoga-set: ‘een flexibele rug’ of bijvoorbeeld ‘weerstand tegen ziekte’. De yoga-sets hebben een bepaalde volgorde waardoor ze optimaal effect hebben.  Tijdens de diepe ontspanning daarna kunnen alle vrijgekomen energieën en opgeschudde hormonen weer op hun plek vallen. Hierna volgt een meditatie. Tenslotte drinken we een kop thee.

Beginnen
Het niveau wordt bepaald door je eigen grenzen. In het begin doe je rustig aan en neem je meer pauzes. Leer je de oefening kennen, dan ga je vanzelf sneller en krachtiger bewegen. Je ontdekt je grenzen, leert ze te respecteren én/of  te verleggen.

Je maag en je blaas mogen niet vol zijn als je yoga doet. Eet daarom 2 uur van tevoren geen maaltijd meer. Als je zwanger bent mag je sommige oefeningen niet doen, dus meld dat van tevoren! (Zie hieronder.) Dit geldt ook als je lichamelijke of geestelijke klachten hebt.

Meenemen
Neem een handdoek of dekentje mee, trek (liefst lichte, natuurlijke) kleding aan waarin je je makkelijk kunt bewegen en neem een flesje water mee.

Aan- en afmelden
Meld je voor de eerste keer met je gegevens  aan via mail of telefoon. Als je een keer niet kunt komen, laat het dan even weten.

Yogi Bhajan (1929-2004), een Indiase Yogi en Sikh uit de Punjab, heeft deze eeuwenoude, maar voor deze tijd net zo bruikbare yogavorm vanaf 1968 in het Westen verspreid.

Hij zegt het volgende over Kundalini energie, de portie reserve- of levens- of bewustzijnsenergie die in ons ligt opgeslagen, en die we op kunnen wekken door bijvoorbeeld yoga te doen:

Kundalini
“Onze eerste discipline is de kundalini energie omhoog brengen. Dat geeft ons het bewustzijn om alles te doen. Elke dag raken we verstrikt in het web van karma en polariteit. Elke dag passen we ons bewustzijn aan zodat we kunnen kiezen wie we zijn, zodat we authentiek, gelukkig en voorspoedig kunnen zijn. We hebben niets nodig. We hoeven alleen maar te zijn en te handelen vanuit onze kern. Dan kunnen we onszelf herkennen en herkennen wat we moeten doen om op één lijn te komen met ons intuïtieve, oneindige Zelf.”

Door yoga te doen, maak je je lichaam soepeler en gezonder. Energetische blokkades werk je weg, zodat de kundalini energie vrij door je heen kan stromen. Alle mogelijkheden en talenten die in je opgeslagen liggen worden door die energie opgewekt. Het is de uitdaging om jezelf elke dag weer in balans te brengen en de energie te laten stromen. Elke dag yoga doen, liefst op een vast tijdstip, is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven! Maar begin eerst maar eens met yogales!

Zwanger
Als je zwanger bent mag je sommige oefeningen niet doen, dus meld het als je zwanger bent. Vermijd de vuurademhaling na de derde maand, de Mulbandh, Sat Kriya, oefeningen die druk op je buik geven, zoals het optillen van je benen vanuit een liggende positie, omgekeerde houdingen, oefeningen waarbij je op je buik ligt, te inspannende oefeningen, oefeningen waarbij je hartslag sneller dan 130 slagen per minuut gaat. Rustige yogaoefeningen, mediteren en mantra’s chanten hebben de voorkeur.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *